SHAMANISTISK VÆRKTØJ

om brugen af Trommen, Raslen, Staven og Røgelsen
 
KONTAKTER TIL VÆRKTØJ

Trommer
Tromme-CD
Kurser i Trommebygning
Rasler og Fløjter
Røgelse

 
BOG LISTE
Gode bøger om shamanisme
 

 
 

”Hvor får jeg fat i en god tromme?” ”Hvordan laver jeg min egen rasle?”
”Hvor kan jeg læse mere om shamanisme?”

Det er spørgsmål, folk ofte stiller os. På denne side har vi samlet oplysninger, som du kan bruge til at komme i gang. Shamanens og den troldkyndiges ”værktøj” er ikke bare værktøj eller hjælpemidler– det er også arbejdskammerater, levende vejledere, og samarbejdet med dem er verden over præget af dyb respekt. På denne første side introducerer vi hovedpersonerne:

Trommens pulserende kraft er som jordens hjerteslag. Dybt forankret i vores shamanistiske praksis. Vi rejser på trommen til fjerne riger og vender hjem med livskraft. Trommen er - ligesom raslen – på samme tid et stykke værktøj og en samarbejdspartner med ånd og kraft. Men hvilken tromme skal man vælge? Skal det være en seriefremstillet eller en håndlavet? Eller drømmer du om at lave din egen fra bunden? Skal trommeskindet være fra et dyr eller syntetisk? Det vigtigste er at I svinger sammen, du og trommen.

I shamankunsten bruges traditionelt en flad, tamburin lignende tromme, med trommestik. De seriefremstillede trommer er selvfølgelig ikke så dyre som de håndlavede, og fås i nogle musikforretninger. For eksempel af mærket Remo, eller de irske bodhran-trommer.

Håndlavede trommer: Der findes efterhånden en del trommemagere, som laver gode trommer og rasler til salg, men de kan være svære at finde. Vi har samlet nogle af dem under Kontakter til Værktøj. Flere af dem holder også kurser i trommebygning, og i at fremstille rasler. Her laver du trommen fra bunden, samler selv (nogle) materialer. Lærer din egne trommes kraft og ånd at kende indefra. Hvis du vil prøve at lave en tromme eller rasle alene, er den bedste bog med anvisninger stadig væk How to make Drums, Tomtoms and Rattles af Bernard S. Mason. Der er også et par meget brugbare afsnit i Nick Wood’s Voices from the Earth (se mere på Bog Liste)

Tromme-cd: Det er skønt at tromme på en levende, syngende tromme. Men i nogle tilfælde, for eksempel når du laver en shamanistisk rejse alene derhjemme, er det mer praktisk at bruge en cd med en indspilning af tromning. Bare på med øretelefonerne.

Raslen er fyldt med stemmer, rytmer, lydgnister og vilje. Verden over arbejder den sammen med trommen, eller alene i shamankunsten. Det er lettere - og langt billigere - at få fat i en rasle end en tromme, mange butikker med kunsthåndværk fra den tredje verden har smukke og gode rasler, til en billig penge. Lær mere om raslen, og hvordan du kan lave din egen ved at læse Jonathans artikel Power in Your Hand

Røgelse taler til vores sjæl og sanser, røgen kan både påkalde, rense rituelt og velsigne. I forskellige shaman traditioner bruger man forskellige slags røgelse – oplev selv hvad der virker bedst. Du kan læse mere om det, samt om hvordan du laver din egen urterøgelse i Annettes artikel Sacred Smoke. Du kan også købe forskellige slags god røgelse, for eksempel hos Trommeværkstedet - se mere på Kontakter til Værktøj.

Staven: Den magiske stav har en rolle på linje med tromme og rasle i flere kulturer, især i nordens sejd tradition. Du kan læse om den i Annettes artikler I Vølvens Spor og The Staff and the Song . Du kan se en tegning af sibirske shaman hestestave i vores galleri. Der er mange måder at få en stav på. En god måde er at gå i skoven med et stærkt ønske om at finde sin stav – eller blive fundet af den. Slip alle forventninger til hvordan den skal se ud, det er stavens inderside, ikke ydersiden, der tæller. En rå kæp eller gren er fin, den behøver ikke være udsmykket. Det vigtige er, at I kan sammen. Derefter kan du lære staven bedre at kende ved at vandre med den og lave en rejse for at møde stavens sjæl.